Sølvfisk eller skægget sølvkræ: sådan kender du forskel

De seneste år har de skæggede sølvkræ (også kaldet skægkræ) skabt store problemer i Norge og Sverige, men også i Danmark er problemet stigende. Derfor er det en god idé at få helt styr på forskellen mellem sølvfisk og skægget sølvkræ, så du har et godt svar på hånden, når dine kunder begynder at spørge ind.

Print page Skægget sølvkræ kravler på papir

Som skadedyrsbekæmper ved du måske, at der er en verden til forskel på sølvfisk og skægget sølvkræ, selvom de små insekter til forveksling ligner hinanden. Vil du vide mere, får du her en oversigt over deres respektive karakteristika, ligesom du får gode råd til, hvordan du mest effektivt bekæmper skægget sølvkræ.

Sølvfisk og skægget sølvkræ - en oversigt

 

Sølvfisk
Lepisma saccharina

Skægget sølvkræ
Ctenolepisma longicaudata

Længde:

10-12 mm

12-18 mm

Farve:

Sølvfarvet

Sølvfarvet med brune nuancer

Behåring:

Ingen

Fremtrædende hår

Haletråd:

Kortere end halvdelen af kropslængden

På længde med eller længere end kropslængde

Temperatur:

22-32 C

20-26 C

Luftfugtighed:

75-97 % RH

55-95 % RH

Føde:

Døde insekter, madrester og sæberester

Døde insekter, madrester, bomuldsstof og papir

 

 Nærbillede af sølvfisk Nærbillede af skægget sølvkræ 

I oversigten ser du, at der ikke er den store forskel i udseendet på sølvfisk og skægget sølvkræ. Dog er et skægget sølvkræ kendetegnet ved at være lidt større og mindre sølvskinnende end en sølvfisk. Samtidig har de også haletråde og antenner, der er markant længere. Det mest karakteristiske ved et skægget sølvkræ er dog ”skægget”, som du får en fornemmelse af på billedet herunder:

Skægget sølvkræ og nymfe

 

Den største forskel mellem de to skadedyr ligger i deres evne til at tilpasse sig forskellige miljøer. Hvor sølvfisk foretrækker lune, fugtige omgivelser og derfor trives bedst på badeværelser og i køkkener, kan skæggede sølvkræ klare sig i alle husets rum.

I forhold til føde lever begge arter af ting, de finder på deres vej. Det kan f.eks. være døde insekter, madrester og sæberester. Skægget sølvkræ kan derudover også finde på at gå i bøger og tøj, da de er i stand til at fordøje både papir og visse stofmaterialer som bomuld og linned. Det skal dog understreges, at papir og stof ikke er deres foretrukne føde.

Nu har du styr på de mest væsentlige forskelle på sølvfisk og skægget sølvkræ. Næste skridt er så at finde ud, hvordan du bekæmper dem mest effektivt.

Sådan bekæmper du skægget sølvkræ

Selvom de ligner hinanden, er sølvfisk og skægget sølvkræ vidt forskellige som skadedyr. Hvor problemer med sølvfisk for det meste kan klares med en grundig rengøring, er skæggede sølvkræ derimod langt sværere at få bugt med.

Det skyldes blandt andet, at skæggede sølvkræ formerer sig en del hurtigere end sølvfisk.  Hvor en hun hos sølvfiskene i gennemsnit lægger 20 æg i sin levetid, vil en skægget sølvkræhun typisk nå at lægge helt op til 150 æg. Derfor er det med at sætte hurtigt ind, hvis bekæmpelsen skal være effektiv.

Flere studier i Norge har vist, at gel er en effektiv og billig måde at bekæmpe skægget sølvkræ på.

Vi anbefaler, at anvende Maxforce® Platin, der er udviklet til at bekæmpe netop skægget sølvkræ. En af fordelene ved Maxforce® Platin er, at det er aktivt op til 12 måneder efter applicering. Samtidig er gelen let at anvende og efterlader ikke pletter.

Det eneste du som skadedyrsbekæmper skal gøre, er at påføre en række små dråber i områder, hvor de skæggede sølvkræ lever og gemmer sig. Det kan f.eks. være under karme, lister og paneler.

Produktbillede af Maxforce Platin

OBS: Selvom du bruger gel, kan det godt tage noget tid at få helt bugt med de skæggede sølvkræ. Det skal du selvfølgelig gøre klart overfor din kunde, som godt kan være påvirket af at dele hus med de små, irriterende sølvkræ. Generelt er den største gene ved skæggede sølvkræ netop den psykologiske faktor i at have huset vrimlende med insekter.

 
Ønsker du at vide mere, er du velkommen til at kontakte Technical Sales Manager: Jacob Kronbo Andersen på jacob.kronboandersen@bayer.com eller tlf. 20 94 77 93

 

 

Bekæmpelsesmidler skal anvendes på forsvarlig måde. Læs altid etiketten og oplysninger om produktet grundigt før anvendelse. Vær opmærksom på de advarselssætninger og advarselssymboler, der fremgår af etiketten.

Hvor en hun hos sølvfiskene i gennemsnit lægger 20 æg i sin levetid, vil en skægget sølvkræhun typisk nå at lægge helt op til 150 æg. Derfor er det med at sætte hurtigt ind, hvis bekæmpelsen skal være effektiv.

Kilder:

Aak A, Rukke BA, Ottesen PS, Hage M. 2019. Long-tailed silverfish (Ctenolepisma longicaudata) biology and control.Oslo: Norwegian Institute of Public Health www.fhi.no

Folkehelseinstituttet; Skjeggkre kan bekjempes effektivt og sikkert; 13. september 2019