Overvåg med lokkemad – for alles bedste!

At bruge lokkemad til at overvåge forekomsten af rotter er godt for alle – undtagen for skadedyrene. Det er billigt, effektivt og minimerer risikoen for, at børn eller andre dyr indtager gift.

Print page Foto af rotte uden for bygning

At få besøg af skadedyr som rotter eller mus i et hjem eller på en arbejdsplads er aldrig velkomment. De lister sig ubemærket ind i bygningerne, og før der er nogen, som opdager det første skadedyr, er problemet ofte temmeligt omfattende. Med en permanent overvågning af de ejendomme, som man regner med kan få besøg, kan man undgå at blive udsat for omfattende problemer og minimere bekæmpelsens påvirkning af naturen.

Overvågning med giftfri lokkemad

At have en konstant overvågning kan være både dyrt og omstændeligt for kunden, for slet ikke at tale om den risiko, der er for at skade andre end rotter og mus, forklarer dr. Stefan Endepols, som arbejder med produktudvikling hos Envu Professional. Da er det bedste alternativ egentlig overvågning med giftfri lokkemad, som Harmonix Monitoring Paste.

Han forklarer, at fælder stiller krav om, at man kontrollerer dem dagligt, og den metode er ret bekostelig. At have giftig lokkemad konstant placeret på steder, hvor man ikke ved, om der overhovedet findes skadedyr, udsætter bare andre dyr for risikoen for at indtage skadelige stoffer. Ved at starte med at lægge giftfri lokkemad ud får man et tydeligt billede af, hvor omfattende problemet er, og af hvordan rotterne og musene agerer i netop denne bygning.

Tydelige spor

Lokkemaden består af en form for pasta, som er placeret i noget, der ligner en tepose. Lokkemaden tiltrækker mus og rotter, idet den er både smags- og næringsrig. Dyrene lokkes til stedet med lokkemaden og gnaver på den, hvilket afsætter tydelige spor. Dette giver skadedyrsbekæmperen et godt udgangspunkt for at bedømme modstanderen og problemets omfang.

Man får dels et godt billede af, hvor de foretrækker at spise, og dels gør et fluorescerende stof i pastaen, at man kan finde ud af, hvordan de bevæger sig i huset, og hvor de har deres hvilesteder, forklarer dr. Endepols. Dette gør man ved at bruge en såkaldt ”blacklight”, som får ekskrementerne til at lyse blåt i mørke.

Med den information, som den giftfri lokkemad har givet, kan man nu påbegynde en mere effektiv bekæmpelse.

Uanset om du vælger fælder eller gift, kan du placere det på steder, som du nu ved er trafikeret af rotter og mus. Fordelen ved at vælge gift på dette tidspunkt er, at skadedyrene har vænnet sig til at spise på de specifikke steder, og at de stoler på tilgangen af føde der. Der er derfor en stor chance for, at de fortsætter med at spise på de samme steder. Den giftige lokkemad har samme smag og udseende som den giftfri og er lige så næringsrig. Eftersom det antikoagulerende stof ikke har virkning i musene og rotterne før efter nogle dage, når de at indtage en meget mere end tilstrækkelig stor dosis fra det samme sted.

Skadedyrsbekæmpelse i levnedsmiddelindustrien

I visse miljøer, som levnedsmiddelproducerende fabrikker, er bekæmpelse med gift ikke tilladt. Der er det bedre at supplere lokkemaden med fælder, efter man har lokaliseret og analyseret problemets omfatning.

I disse miljøer kan giftfri lokkemad også fungere som en måde at overbevise sundhedsmyndighederne om, at der ikke forekommer skadedyr. Hvis man lægger lokkemad ud i et par uger, uden at den bliver rørt, er det et godkendt bevis på, at disse problemer ikke forekommer i anlægget.

 

Find etiketter og sikkerhedsdatablade her.

Bekæmpelsesmidler skal anvendes på forsvarlig måde. Læs altid etiketten og oplysninger om produktet grundigt  før anvendelse. Vær opmærksom på de advarselssætninger og advarselssymboler, der fremgår af etiketten.