Mød din skadedyrsbekæmper - en snak med Claus Schultz
Skadedyr i hjemmet er aldrig rart. Hele din bolig, fra kælder til loft, kan husere et utal af skadedyr. Både fra de mindre harmløse til dem, som decideret kan forvolde skade på materialer og konstruktioner. Vi har taget fat i Claus Schultz, formand og pressetalsmand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer, for at blive klogere på, hvad en skadedyrsbekæmper laver, hvordan man bedst kan forebygge angreb, og hvad man skal gøre, hvis man allerede har fået skadedyr.
Hvad består en skadedyrsbekæmpers arbejde i?
Som skadedyrsbekæmper, tager vi os af mange forskellige skadedyr. Alt lige fra rotter, mus, borebiller, skægkræ, møl osv. Når vi kommer ud hos kunden, inspicerer vi først området, for at undersøge hvilket skadedyr der er tale om, hvordan er det kommet ind i huset, og hvad lever det af. Det skal faktisk ses lidt som et detektivarbejde. Efter vi har identificeret skadedyret, kan vi påbegynde selve behandlingsproceduren.
Har du nogle gode råd til at undgå skadedyr?Du kan gøre meget selv i forhold til at forebygge skadedyrsangreb: Rotter og mus: Når vi bevæger os ind i efterårs – og vinterperioden søger rotter og mus inden døre. Både rotter og mus er adrætte, og kan trænge ind i dit hjem gennem små huller og revner. Du kan forebygge dette ved at:
|
Møl og larver: Oplever du spind i din mysli eller andre kornprodukter, har du højst sandsynligt møl. De fleste tror, at møl og larver kommer udefra, men i 90% af tilfældene kommer de fra importerede varer. Derfor er det en god ide at:
- Hælde gryn, nødder og andre kornprodukter i tætsluttende beholdere af fx glas, da larverne kan gnave sig igennem papir og plastik. På den måde kan møllene ikke gå i andre madvarer.
- Når du handler ind, så kig efter om emballagen er intakt, og hvis muligt undersøg at der ikke er spind inde i emballagen.
- Støvsug jævnligt i revner, sprækker og i køkkenskabe, så der ikke ligger rester af gryn og korn.
Hvornår skal jeg tage kontakt til en skadedyrsbekæmper?
Du er altid velkommen til at tage kontakt til din nærmeste skadedyrsbekæmper, hvis du har skadedyr, eller blot har en mistanke om det. Jo før vi kan løse problemet, des mindre bliver skadernes omfang.
Ved de fleste skadedyrsfirmaer er det også muligt at indsende billeder af skadedyret eller dets spor. Afhængig af billederne kan vi afgøre, om det kræver professionel behandling, eller om det kan klares med nogle gode husråd.
Har du fået rotter, eller blot mistanke herom, har du pligt til at indberette det til kommunen.
Kommunal rottebekæmpelse betales via skatten, og er derfor gratis for private borgere.
Hvordan finder jeg en skadedyrsbekæmper?
På Skadedyrsbranchen.dk finder du en liste over skadedyrsfirmaer, som er medlem af brancheforeningen. Når du vælger et firma fra brancheforeningen, får du som kunde sikkerhed for kvalitet samt overholdelse af en lang række etiske regler.
Skal jeg gøre rent inden en skadedyrsbekæmper kommer ud?
Nej, det er bedst at lade tingene være, som de er. Området hvor skadedyret har været, skal ses som et gerningssted, og derfor er det vigtigt, at vi kan se deres spor, så vi kan identificere omfanget af problemet.
Kan jeg være i mit hjem, mens skadedyrsbekæmperen udfører bekæmpelsen?
Det kommer an på skadedyret. Er det rotter og mus, kan du sagtens være hjemme. Er der derimod tale borebiller eller andre insekter, som kræver behandling med sprøjtemidler, er det en god ide at gå en tur, mens vi behandler.
Derudover bruger vi ofte gel-produkter fra f.eks. Envu, som kan placeres præcist der, hvor skadedyrene befinder sig, uden at mennesker eller kæledyr kan komme i kontakt med produktet.